Oszd meg:
Share

Létezik három olyan szabotázs, ami megnehezíti, hogy elérd a céljaidat. Sokan feladják már az elején, amikor megjelennek. Ma ezzel fogunk foglalkozni.

A jó hír, hogy a három szabotázsból kettő csak a fejedben létezik. További jó hír, hogy mind a három a folyamat része, szinte biztos, hogy felbukkannak, de megtanulhatod kezelni őket, és fejlődni általuk.

Nézzük meg mik ezek:

1. szabotázs: A gondolataid.

Kitűzöl egy célt, aztán rögtön felsorakoztatod, hogy miért nem fogod tudni elérni?

Jönnek az ellenérvek?

Meg a „de”-k?

Ez az önszabotázs program csak a fejedben létezik. Hozd felszínre, nézz szembe vele, hogy minél előbb meg tudd oldani.

Neked mik az ellenérveid a jelenlegi céloddal kapcsolatban? Szedd össze őket egy listába!

Íme néhány ötlet ellenérvekre:

1. Nem vagyok pacsirta típus, nem tudok hajnalban felkelni.

2. Kevesebb időm lesz a családomra.

3. Múltkor sem sikerült lefogynom, most sem fog menni.

Ha megvan a lista, keress rá megoldásokat!

Az előző példákhoz ötletek:

1. Először 15 perccel kelek korábban, majd ha azt már megszoktam, akkor még 15 perccel, egészen addig, amíg el nem érem azt az időpontot, amikor fel akarok kelni reggel. Így nem lesz megterhelő a szervezetemnek, és szép lassan átállok a koránkelésre.

2. Fontos számomra a családommal töltött minőségi idő, ezért amikor együtt vagyunk, nem használom a telefonomat, nem nézek tv-t, hanem rájuk figyelek, és csodásan töltjük ezt az időt.

3. Múltkor ugyan nem sikerült lefogynom, azonban sokat tanultam abból a próbálkozásomból, és most beépítem az akkori tapasztalataimat, és kialakítom azt a fenntartható életmódot, ami az én életemben működőképes.

2. szabotázs: Az érzéseid.

A félelmek elég gyorsan le tudják törni a lelkesedésed, és el tudnak bizonytalanítani. Ezekre is az az „gyógyszer”, ha tudatosítod őket.

Mit érzel most a céloddal kapcsolatban, ami elbizonytalanít?

Néhány példa:

1. Félek, hogyan fogok boldogulni.

2. Félek, hogy hülyének néznek, becsapnak, átvernek, kinevetnek stb.

3. Félek, hogy mi lesz, ha sikerül, hiszen megváltozik minden.

Az utolsó lehet, hogy meglepő, de nem ritka. Sokan azért nem kezdenek valamibe bele, mert valójában attól félnek, hogy sikerül, és ha sikerül, akkor megváltozik akár az egész életük.

Egyik ügyfelem például azért szabotálta folyamatosan a fogyását, mert félt, hogy ha lefogy, akkor az amúgy is féltékeny férje, még inkább féltékeny lesz, és állandóan veszekedni fognak. Persze ennek nem volt tudatában elsőre, a beszélgetéseink során lett számára világos, és amint megoldotta ezt a félelmét (leült a férjével, és elmentek párterápiára), 32 kilót fogyott egy év alatt mindenféle nehézség vagy önsanyargatás nélkül.

Most te is gyűjtsd össze a félelmeidet, és tekintsd úgy őket, mint egy felmerülő projekt, amit meg kell oldani, végig kell vinni! Mindegyik félelmedre találj megoldást!

3. szabotázs: A külső körülmények

Ez az egyetlen szabotázs, ami nem feltétlenül rajtad múlik. Új jogszabályok születhetnek, nem érkezik meg a szállítmány, esik az eső a szabadtéri rendezvényed napján stb. Ezekre is fel tudsz készülni, legalábbis egy jó részükre!

Gyűjtsd össze mi a legrosszabb, ami történhet! Majd legyen rá B, C, akár D terved is! Ne ess abba a hibába se, hogy túlzott óvatoskodásoddal kifogod a vitorládból a szelet, és elveszíted a lelkesedésed! Tudd, hol a határ! B terv kell, de E, F, G már valószínűleg fölösleges.

Azt gondolom, hogy a tudás az egyetlen dolog, amit soha nem vehetnek el tőlünk, és a legjobb befektetés pont ezért az, ha önmagadba fektetsz! Nézd meg a képzéseimet, és gyere még nyáron, mert minél előbb belevágsz, később annál hálásabb leszel magadnak, hogy nem halogattad tovább!

Ha még nem voltál képzésemen, akkor a life coachinggal kezd! Kattints ide: coaching

Ha már azt elvégezted, nézz körül a többi képzésem között is! Kattints ide: képzések

Szeretettel várlak!

Csodás napot!

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share