Oszd meg:
Share

Nagyon sokszor keresnek fel ügyfelek azzal a problémával, hogy döntési helyzetben vannak, segítsek eldönteni, hogyan tovább. A dilemma nagyon sokféle lehet. Munkahely, párkapcsolat, családi “ügyek” stb.

Nagyon szeretem ezeket az üléseket, megmondom miért: 

1. Sokszor kiderül, hogy nincs is valódi döntéshelyzet.

2. Ha van is döntéshelyzet, akkor MINDIG van több út is, mint kettő. Legtöbbször akár 4-5, sőt, talán még több JÓ változat is!

3. Az sem ritka, hogy a problémáról kiderül, hogy nem is az a probléma, ami a felszínen látszik.

Szóval nagyon izgalmas kérdések ezek, igazán élvezem az ilyen alkalmakat, és az ügyfél felismeréseit.

Ha Te is úgy érzed, hogy döntési helyzetben vagy, csináld végig ezt a gyakorlatsort!

0. lépés: Tedd fel magadnak őszintén a kérdést: Tényleg döntenem kell? Mi van akkor, ha nem döntök? Mi lesz a következménye? Ha kiderül, hogy semmi, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy picit le kellene higgadnod, és nem indulatból cselekedned. Ezt amúgy sem árt megtenni, a düh és harag nem jó tanácsadó…

Ha mégis úgy érzed, hogy ez a helyzet, amiben vagy, valamerre el kell, hogy mozduljon, akkor menj tovább a következő lépéseken:

1. lépés: Vegyél elő egy papírlapot, rajzolj a bal felső sarokba egy kört. Írd bele, hogy mi az egyik lehetőség.

2. lépés: Majd rajzolj mellé még egyet, és abba írd bele a másik lehetőséget.

3. lépés: Ugyanebbe a sorba rajzolj kérlek egy harmadik kört is. Milyen lehetőség lehet még az előző kettőn kívül? Ne felejtsd el, ahol van két lehetőség, ott biztosan van egy harmadik is! Írd bele a körbe!

4. lépés: Most az előző három kör alá rajzolj egy nagy kört! Itt jön a csodakérdés: Ha biztosan tudnád, hogy csak jó döntés hozhatsz magad és mások számára, akkor mi lenne a negyedik lehetőség? Ha ez a csodakérdés annyira nem mozgat meg, akkor képzeld el, hogy nyersz a lottón. Akkor hogyan oldanád meg ezt a nehézséget az életedben?

5. lépés: Még mindig nincs vége. A jobb alsó sarokba is rajzolj kérlek egy kört, és tedd fel magadnak a következő kérdést: Ha egyik sem lehetne az előző négy út közül, viszont bármi más lehetne, mi lenne az? Nem kell, hogy első gondolatra reális legyen! Az a lényeg, hogy a gondolataidat szabadjára engedd!

6. lépés: Most pedig van lehetőséged kihúzni egyet az 5 lehetőségből. Nem kell most eldöntened, hogy melyiket választod, azt sem. Gondolkodj rajtuk, nézd meg, hogy melyik, mit adna az életedhez.

7. lépés: Tedd fel magadnak mindegyiknél a következő kérdéseket:

Ha emellett döntök, mi fog történni? Hogyan lesz ez jó nekem? Hogyan hat az életemre? Másokéra? Hogyan tudnám ebből a legtöbbet kihozni? Mi a jó benne?

8. lépés: Majd most jön a zárókérdés: Mit fogsz most tenni? Mi lesz az első lépés, amit megteszel?

Ha úgy érzed, hogy ez egyedül nehéz, vagy szeretnéd átbeszélni velem, nagyon szívesen segítek! Írj nekem a lili@oromterapia.hu címre, és egyeztessünk időpontot!

Csodás napokat!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share