Oszd meg:
Share

Szeretem a karácsonyt. Szeretem az ajándékokat is. Amit azonban a legjobban szeretek, az együttlét a családommal, barátaimmal. Nem csak karácsonykor, hanem amikor csak tehetem. Ez a valódi élet, a valódi kapcsolatokkal.

Nem könnyű a mai virtuális világból kiszakadni, és nem csak csetelni, meg fészbúkozni az ismerősökkel, „barátokkal”. Valóban sokkal kényelmesebb, de vajon tartalmasabb is? Nem hinném. Mégsem változtatunk. Olyan, mint egy drog. Nem tudod letenni. Amikor csak lehet, kezedben a telefon. Nyomkodod reggel, napközben, este, még éjszaka is. Ha megmérnéd, napi hány órát voltál „on screen”, azaz képernyőn, sokkot kapnál. Komolyan.

Egész nap hajtunk, fáradtak vagyunk, és mire este bezuhanunk az ágyba, már csak a telefonunkat van erőnk nyomkodni. Lájkolunk ezt, kommentelünk azt, és elégedetten elalszunk, hogy ma sem voltunk magányosak. Pedig de. Egy új fajta magány ez. Olyan, amit észre sem veszel. Olyan, amibe belesodródsz a mindennapi mókuskerék során.

Hogyan lesznek valós és mély kapcsolataid?

Több ügyfelem is küzd ezzel a témával. Elmesélik, hogy mennyire érdektelenek az emberek, mennyire nincs közös kikapcsolódás, beszélgetés a felszínen túl. Próbálkoztak, és lepattantak, majd feladták, és ők is visszavonultak a virtuális világba, hogy ne érezzék annyira egyedül magukat. Többen már azt is érezték, hogy biztos velük van a baj, hogy van igényük család, gyerek, munka mellett még erre is. Mások már elfáradtak, mert rengeteg energiát tettek abba, hogy legyen valamilyen társas kapcsolatuk. Meghívtak barátokat, de őket soha nem hívták vissza. Ha ők nem tartották össze a csapatot, már nem volt csapat. Sokáig sorolhatnám a velem megosztott történeteket, és biztos vagyok benne, hogy már te is éltél át hasonló érzéseket.

Itt a Karácsony, mikor lenne jobb időpont arra, hogy átgondold mi is a fontos számodra? Hogy számodra mik az értékek, és vajon azok szerint élsz-e?

Hogy feltedd magadnak a kérdést, hogy mit tehetnél, hogy újra a való világba kerülj vissza, és legyenek igazi barátaid?

Lehet, hogy az első próbálkozásaid nem járnak sikerrel, és nem is azt mondom, hogy több száz barátra van szükséged, de fontos, hogy el tudd valakinek mondani, ami benned zajlik, hogy tudj beszélni az érzéseidről, gondolataidról, nézeteidről valakivel, akiben megbízol. Az én szakmám pont ezért virágzik, mert a coach egy ilyen személy. Nem ítélkezünk, meghallgatunk, elfogadunk, támogatunk.

Viccesen azt szoktam mondani, hogy ha ez így megy tovább, akkor 10 év múlva visszatérünk a középkorba, amikor társalkodónők voltak, és gyakorlatilag a szakmám ilyen irányba fog alakulni, hogy az emberek azért fognak fizetni, hogy valaki beszélgessen velük értelmesen, és meghallgassa őket. Látod előtted ezt a képet? Egyáltalán nem vicces… Pedig már zajlik. Nem egy ügyfelet látok, akinek nincsenek olyan erős szociális kapcsolatai, amik átsegíthetnék a nehéz időszakon. Nem tudnak úgy kommunikálni egymással az emberek, hogy az empatikus, ítélkezés mentes, támogató legyen. Ezt kellene tanulni az iskolákban, már az általános iskolában is. Sem barátságok, sem házasságok nem mennének ilyen mértékben tönkre, vagy felszínesednének el, ha odafigyelnénk egymásra, és nyitottan, sőt, szeretettel próbálnánk megérteni, hogy mi zajlik a másik fejében, és segíteni az útján.

Ha valamikor, hát Karácsonykor legalább találkozunk szeretteinkkel. Akkor is a telefonodat fogod nyomkodni, és szelfizgetsz a karácsonyfával, a sütivel, a vacsorával? Vagy megállsz egy kicsit, lerakod a telefont akár pár napra, és egyszerűen csak együtt vagy a családoddal?

A média böjtnek hatalmas ereje van. Ha nem megy több napig, akkor csak tedd le pár órára a telefonod. Kapcsold ki a tévét is. Majd nézz körül. Mit látsz? Csodáld meg, ami körülvesz, vedd észre a szépséget, és engedd, hogy a szeretet érzése újra felébredjen benned. Nézz a másik szemébe, mosolyogj rá, öleld meg. Tapasztald meg újra ezeket az érzéseket, fogadd be őket, és töltődj!

Az, hogy robotként éled le az életed, vagy szeretsz és szeretve vagy, nagyban rajtad múlik. Képes vagy változtatni! Kezd el most! Itt van a legjobb alkalom, itt van mindjárt Karácsony, a szeretet ünnepe!

Szeretettel:

Lili

PS. Ha új embereket ismernél meg, akkor gyere a januárban induló csoportos képzésemre! Nagyon sok barátság, jó ismerettség alakult már ki eddig is. Infók it: képzés

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share