Oszd meg:
Share

A célkitűzéseid akkor sem biztos, hogy sikeresek, ha el tudod érni azokat. Könnyen előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülsz, hogy ugyan a célod elérted, de boldogtalanná válsz.

Íme két példa! Az a célod, hogy vegyél egy lakást. Egész évben éjjel-nappal azért dolgozol, hogy minél több pénzed legyen, minél többet tudj félretenni, hogy aztán hitelt vehess fel, és megvedd a lakást.

Eredetileg úgy képzelted, hogy majd a családoddal költözöl oda. Igen ám, csak amíg hajtottál egy cél felé, elfelejtettél valamit, mégpedig azt, hogy miért is csinálod, miért akarsz lakást venni. A terved az volt, hogy majd boldogan élsz az új lakásban a családoddal. Ha az eredeti cél elveszik, mint jelen esetben, akkor lehet, hogy meg tudod venni a lakást év végére, de már egyedül fogsz odaköltözni, mert a feleséged nem bírja tovább, és kilép a kapcsolatból, hazaköltözik a szüleihez gyerekestül.

Kérdem én: megérte? Megérte elérni a célt? Nem hiszem, hogy boldogabb életed lenne attól, hogy már van lakásod, de családod nincs többé.

A másik példa a fogyókúra. Zseniális, amit végigviszel, kitartasz, sportolsz, koplalsz, mindent megteszel, hogy elérd ezt a célt. De több negatív kimenetele is lehet a dolognak. Például a párod féltékeny lesz rád, és ez feszültséget okoz köztetek. Akár szakításig is fajulhat a dolog. Láttam már ilyet.

A másik negatív kimenetel, ha egészségtelen módon, túlzott fogyókúrát végeztél, és a tested látja ennek kárát. Végül nem egészségesebb, hanem betegebb leszel. Ez csak két példa volt, de sokáig sorolhatnám. A lényeg már így is látszik: megéri?

Persze nem azt mondom, hogy ne vegyél lakást, vagy ne fogyj le! Csak gondold át, mivel jár. Ha végiggondoltad, fel tudsz készülni arra is, hogy az esetleges negatív következményeket kezeld.

Mi ebből a tanulság? Nem az a fontos, hogy MINDENÁRON elérd a célod, hanem az, hogy ezt úgy tedd, hogy közben a többi életterületeddel is összhangba hozod! Sőt! Fontos, hogy még élvezni is tudd az utat addig, amíg eléred a célodat! Az is lehet, hogy az út maga a cél…

Szeretettel,

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share