Oszd meg:
Share

Kutatók megfigyelték, hogy a rutinjainkban nagyon jól látszik, hogyan viselkedünk ösztönösen, stresszhelyzetben. Olyankor, mikor nincs idő vagy lehetőség átgondolni, és tudatosan cselekedni. Azt is megfigyelték, hogy ha akár csak apró dolgokat változtatunk ezeken a rutinunkon, akkor máshogy fogunk reagálni stresszhelyzet, nyomás alatt. Azaz a megszokott felülírható így is.

  • Hogyan zajlik az első órád reggelente, mikor felébredsz? Írd le egészen részletesen, majd nézd meg, hogy mennyire jellemző ez a hangulat, megélés, rutin arra az életterületedre, amelyen éppen változtatni akarsz!

Megfigyelték például, hogy aki órára ébred, ő figyelmeztetéseket, emlékeztetőket igényel a munkájában. Aki állandóan a szundi funkciót nyomkodja, és még egy kicsit pihizik, az hajlamos halogatni. Ha reggel nyűgösen ébredsz, kedved nincs felkelni, akkor a motiváltságodon kell erősíteni. Aki viszont magától ébred reggel, sokkal motiváltabb, mint aki órára kel. Sokáig lehetne még sorolni, de a lényeg, hogy elinduljon a gondolkodásod, és meglásd, hogy nálad mi mutatkozik meg a reggeli rutinodban.

  • Ébredj másképp! Mit tehetnél, hogy változtass az ébredési “ceremóniádon”? Hogyan lehetne ez pozitív hatással a napodra?

Az is nagyon érdekes, hogy a reggelünk mennyire meghatározó hangulati szinten is. Nehéz úgy csodás napot varázsolni, ha reggel morgósan és feszülten kelsz, rohansz. Ebből nyugodt, harmonikus, boldog napot kialakítani sokkal nehezebb, mintha már reggel odafigyelsz két dologra:

  1. A beköszönő mondatod. Amit először kimondasz, és ahogy kimondod. Morogsz? Elégedetlenkedsz? Vagy valamilyen kedvességgel kezded a napot?

  2. Az érzelmi töltődés. Alakíts ki reggel pozitív hangulatot magad körül! Mi az, ami feltölt reggel? Nem kell nagy dolgokra gondolni! Egy jó zene, finom kávé, három perc bambulás nyugalomban. Ami neked jó érzést ad, azt keresd!

Figyelj oda erre a két dologra, építsd be az életedbe, és nagyon rövid idő alatt meglátod, hogy mennyi minden fog változni!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share