Oszd meg:
Share

Érezted már, hogy újra és újra megtörténik veled ugyanaz? Lehet, hogy mással vagymásképpen, de lényegében újra és újra belelépsz ugyanabba a helyzetbe?

Amikor még kisgyermekek vagyunk, nem alakulnak ki bizonyos szűrők az életünkben. Nem mérlegeljük, hogy ez most jó vagy rossz, ami történik, nem szelektáljuk, hanem nagyjából mindent elfogadunk úgy, ahogy van, és elraktározunk, mint tapasztalat.

Erich Berne, a kanadai származású híres pszichiáter szerint, a gyermekkorunkban szerzett viselkedésminták olyanok, mint egy film forgatókönyve, ami előírja a színészek számára a szerepüket. Ha akarjuk, ha nem, beépül a tudatalattinkba, ahol aztán később valamilyen “hívó szóra” vagy bizonyos helyzetekben aktiválódik, és ösztönösen cselekszünk. Például, ha sietni kell, vagy stressz helyzet áll fenn, akkor ez nagyon igaz. Ilyenkor nem gondolunk át tudatosan reakciókat, döntéseket, és ezek a programok határozzák meg a cselekedeteinket.

Ha már érezted többször, hogy tudod, mit kellene tenned, de ha ott a helyzet, mégsem azt teszed, akkor biztos lehetsz abban, hogy a tudatalattidban futó programok irányítanak. Ha felismered ezeket a programokat és tudatosítod magadban azokat, akkor meg is tudod változtatni.

Szeretettel,

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share