Oszd meg:
Share

Minden perc, amit magadra fordítasz: kincs. Törődj magaddal, és az életeddel, ne hagyd, hogy tudatosság nélkül sodródj, és elszaladjanak az évek, évtizedek! 

Képzeld el, hogy három év múlva találkozunk, és beülünk valahová egy kávéra. Minden, amire most vágysz, teljesült.  

  • Mit mesélnél nekem a legszívesebben?

  • Mivel dicsekednél el nekem? (jó értelemben természetesen)

  • Milyen lenne az az élet három év múlva, amit örömmel megosztanál velem?

  • Hogyan élnél?

  • Milyen ember lennél?

  • Mivel foglalkoznál?

  • Mit kellene most meglépned, hogy elindulj azon az úton, amioda vezet?

Kérdésről-kérdésre haladj, és írd le egészen részletesen a válaszaidat!

A következő feladat is mindig segít abban, hogy meglásd, mire is vágysz. Mert a legtöbb ember nem tudja pontosan, hogy mit is akar, mit is vár el az élettől, magától, a párjától. Ha pedig nem tudod, hogy ki vagy és mit akarsz, akkor hogyan várhatod el, hogy teljesüljön?

Olyan ez, mint a mesében, amikor kifogod az aranyhalat, és kívánhatsz bármit, de fogalmad sincs, hogy mit. Majd mondasz valamit, amit aztán meg is bánsz azonnal, hiszen nem az volt a valódi vágyad. Nem erre születtél. Viszont a halacska csak egyetlen egy kívánságodat teljesítette, így nincs több lehetőséged.

Mindig tudd, mi a fontos neked!

Tehát a következő gyakorlat:

Megnyered a lottót. Milyen életet élnél? Hogyan élnél? Mivel foglalkoznál?

Tudod mi a vicces? Legtöbben nem tudnának mit kezdeni a pénzzel. Ahelyett, hogy boldogságot hozna számukra, stresszforrás lenne. Egy kezdeti gyors és örömteli költekezés után egyre nagyobb teher és felelősség lenne. Láttad a riportot arról, hogyan élnek az egykori lottó nyertesek? Általában 2-3 éven belül elszegényednek, eladósodnak, elveszítik a barátaikat, gyakran elválnak. Igen, ez bizony komoly. Nagyon ritka a kivétel. Ezért inkább alakítsuk is át a kérdést egy kicsit:

Ha soha többet nem lenne szükséged arra, hogy pénzért dolgozz, mert jólét és bőség vesz körül, és ez biztosított a családod számára is, akkor milyen életet élnél?

Én ugyanolyat, mint ma. Jó, lehet, hogy egy nappal kevesebbet dolgoznék, de ugyanazzal foglalkoznék, mint most. Nekem ez egészen fiatalkorom óta mindig egy komoly teszt kérdés, hogy ha nem lenne szükségem pénzre, akkor is ezt csinálnám? Ha a válaszom igen, akkor jó helyen vagyok. Ha nem, akkor el kell gondolkodnom, hogyan tovább.

Semmi bajom a pénzzel, nem erről szól a gyakorlat! Sőt! Szerintem nagyon fontos része az életünknek, hogy legyen annyi, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy olyan színvonalon éljünk, amilyenen szeretnénk. A pénz hiánya nagyon sok feszültség forrása lehet. Igaz, van erre nagyon jó ellenpéldám is, amelyet meg is osztok most veled.

Voltam Kubában, ahol az emberek teljesen mások, mint itthon. Jókedvűek, énekelnek, táncolnak akár az utcán is. Rengeteget mosolyognak és nevetnek. Pedig vannak gondjaik. Az akkori átlag fizetés húsz dollár volt. Ez úgy hat- ezer forint. Egy hónapra. A munkanélküliség pedig óriási… A többség lerobbant házakban lakik, még a meleg víz is nagy szó, ha van. Mégis boldogabbak, mint amit itthon tapasztalok.

Egyszer megkérdeztem egy asszonytól, hogyan lehet, hogy nem fél, nem aggódik a jövőjük miatt. Mire a válasza az volt, miután egyáltalán megértette a kérdést: „Nincs semmim, nincs mit veszítenem.” Ez engem akkor mellbe vágott, mert valóban így volt. Nem volt mit veszítenie. mert nem volt semmije. Látod, te, aki ezeket a sorokat olvasod, máris mennyivel jobban élsz? Értékeled ezt az életet? Hálát adsz érte? 

Szeretettel kívánok Neked csodás hetet!

Lili

—————————————————————————

PS. Az Örömterápia – Válaszd a boldogságot! című könyvemet, amiben ezek a gyakorlatok is benne vannak másik 50 mellett, itt tudod megrendelni: könyv

Ha szeretnél Te is segítő szakmát tanulni, már jelentkezhetsz az online vagy csoportos coach képzésemre is! Nézd meg itt miről is szól!

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share