Oszd meg:
Share

Képes vagy a változásra!

Mit teszel azért az életedben, hogy boldogabb legyen minden egyes nap? (Mivel kedveskedsz magadnak? Mit adsz magadnak? Vagy csak robotként üzemelsz?)

  • Mit teszel azért, hogy másokat boldoggá tegyél?

Ez a két kérdés nagyon tanulságos lehet. Ha mind a kettőre a „semmit” a válasz, akkor nagyon gyorsan neki kell állnod, hogy megtanuld szeretni magad, hogy rágyere, hogyan lehetsz boldog, és hogyan áramoltathatod ezt az érzést mások felé.

Ha a másodiknál érezted a hiányosságot, de az első rendben van, az már jobb, van honnan kiindulni. Ezek szerint magaddal már elég szépen megbarátkoztál, és van annyi önismereted, hogy tudod, mi a jó neked, valamint ezt képes is vagy megteremteni. Itt, amire hangsúlyt érdemes fektetned az, hogy ne egy sziget legyél, és a kis elefántcsonttornyodban éldegélj elégedetten, hanem nyiss mások felé is. Nem kell sokat tenned, ezt többször is hangsúlyoztam már. A kedvesség, udvariasság, előzékenység, segítőkészség nem kerül pénzbe, még csak időbe sem. Adj magadból másoknak is!

Ha úgy érzed, hogy az első kérdésre nem nagyon tudtál mit felsorolni, viszont a másodikra igen, akkor nálad az önszeretet kritikus ponton állhat, és ideje megtanulnod, hogy nem vagy sem mártír, sem áldozat. Igenis megérdemled, hogy magaddal is törődj!

Ezt a jelenséget kisgyermekes anyukáknál tapasztalom mostanában. Sőt, néha én sem tudom megmosni akkor a hajam. Ezért tudatosan beírom a naptárba, hogy mikor és mivel fogok töltődni. Akkor tudok másoknak adni, legyen szó a gyerekekről, vagy férjről, bárkiről, ha van miből.

Egy kimerült és szeretethiányos ember könnyen bekerül az áldozat vagy a mártír szerepbe. Az önsajnálat meg sehová nem visz. A boldogsághoz végképp nem.

Ha rövidebb ideig össze is csapnak a fejed felett a hullámok, és úgy érzed, hogy csak úgy tudsz teljesíteni dolgokat, hogy lemondasz bizonyos igényeidről, akkor két dolgot tarts szem előtt:

  1. Biztosan nincs segítség, aki valamiben tehermentesíteni tudna?

  2. Szabj határidőt! Pár nap belefér, de több hónap már nem fog jót tenni!

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share