Oszd meg:
Share

Maxwell Maltz plasztikai sebész volt az 50-es években. A páciensein megfigyelte, hogy ha pl. megoperálta egy orrot, akkor 21 napig tartott, míg a páciens hozzászokott az új arcához. Ugyanígy találta az amputációnál is. Ennyi kellett, míg elfogadta az amputált az új helyzetet.

Aztán a doki magán próbálta ki az új szokások bevezetését, és szintén 21 napot tapasztalt.

Azt írja ezután 1960-ban megjelenő könyvében, hogy MINIMUM 21 nap szükséges, hogy egy régi mentális kép megszűnjön, és egy új megszülessen.

És itt kezdődtek a problémák. A minimum szót kihagyták Maltz olyan népszerű követői, mint Zig Ziglar, Brian Tracy, Tony Robbins stb. De nem csak ez volt a gond, hanem hogy ezt a 21 napot minél többen emlegették széles körben, annál jobban elterjedt, és kialakult a 21 nap egy szokás kialakítása félreértelmezés.

Ez lett a varázsszám… A 21 nap…

Statisztikai tényként eladva…

Veszélyes lecke: ha elég sok ember mond valamit elég sokszor, akkor azt mindenki kezdi elhinni…

Miért ennyire hihető ez az elmélet? Azért, mert a 21 nap elég rövid idő, hogy inspiráló legyen, de elég hosszú is ahhoz, hogy hihető maradjon.

Ki ne szeretné azt a gondolatot, hogy 21 nap alatt megváltoztatjhata az életét? Hiszen ez csak 3 hét!!! Gondolj csak bele, hogy 3 hét alatt megváltoztathatod az életed! Nekem is tetszik a gondolat, csak tudom, hogy nem működik.

Maxwell Maltz megfigyelése kevés a ténymeglállapításhoz, kutatása nem volt sem empirikus, sem megbízható statisztikailag, valamint az, hogy a követők még elhagyták a minimum szót is, már csak a hab a tortán. Az alap gondolat jó, hogy változtathatunk az életünkön, akár egy részén, egy szokáson, és ez valamennyi időbe telik. Csak a szám nem mindegy.

Na akkor mennyi ideig is tart egy új szokás kialakítása?

Phillippa Lally – egészség pszichológiai kutató (London). 96 fős kísérlet végzett 12 héten át, hogy választ kapjon erre a kérdésre.

Az eredmény az volt, hogy átlagban több mint 2 hónap kellett egy új szokás kialakításához, azaz 66 nap. Ekkor már automatikussá válik az új szokás.

De nagyon nagy a szélsőség. Lally-ék kísérletében 18-254 napig terjedt ez az időszak. Azaz volt, aki gyorsabban, más lassabban érte ezt el.

Tehát a realitás 2-8 hónap. Így az elvárásaid is korrektek, nem csalódsz újra és újra magadban, hogy nem sikerült 3 hét, azaz 21 nap alatt elérned, amit szerettél volna. Az se törjön le, ha hibázol. Kimarad egy nap. Nincs kihatással a hosszú távra. Nyugodtan engedd meg magadnak a hibázás lehetőségét, de legyen stratégiád, hogyan térsz vissza.

Mindig az első nappal kezdődik minden, és lehet, hogy 60, lehet, hogy 200 nap lesz, ki tudja, de bele kell tenned az erőfeszítést, az biztos, ha szeretnél eredményt. Jobb azonban kis lépésekkel haladni, mint stresszelni és frusztrálni magad.

Imádom a szakmámat, mert segíthetünk embereknek megváltoztatni az életüket. Sokkal könnyebb ugyanis, ha vagy van egy coachod, vagy elsajátítod ezt a gondolkodást te magad is. Erre kiváló alkalom most a márciusban induló online vagy csoportos coach képzésem! Akár otthonról is tanulhatsz! Ha pedig inkább csoportokkal foglalkoznál, szeretettel ajánlom a tréner képzésemet! Nézd meg itt a képzéseimet:

-coach képzés: https://oromterapia.hu/kepzes/coach/

-tréner képzés: https://oromterapia.hu/kepzes/trener/

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share