Oszd meg:
Share

Megnyered a lottót. Milyen életet élnél? Hogyan élnél? Mivel foglalkoznál?

Tudod mi a vicces? Legtöbben nem tudnának mit kezdeni a pénzzel. Ahelyett, hogy boldogságot hozna számukra, stresszforrás lenne. Egy kezdeti gyors és örömteli költekezés után egyre nagyobb teher és felelősség lenne. Láttad a riportot arról, hogyan élnek az egykori lottó nyertesek? Általában 2-3 éven belül elszegényednek, eladósodnak, elveszítik a barátaikat, gyakran elválnak. Igen, ez bizony komoly. Nagyon ritka a kivétel. Ezért inkább alakítsuk is át a kérdést egy kicsit:

Ha soha többet nem lenne szükséged arra, hogy pénzért dolgozz, mert jólét és bőség vesz körül, és ez biztosított a családod számára is, akkor milyen életet élnél?

Én ugyanolyat, mint ma. Jó, vennék egy nagyobb házat, de ugyanazzal foglalkoznék, mint most. Nekem ez egészen fiatalkorom óta mindig egy komoly teszt kérdés, hogy ha nem lenne szükségem pénzre, akkor is ezt csinálnám? Ha a válaszom igen, akkor jó helyen vagyok. Ha nem, akkor el kell gondolkodnom, hogyan tovább.

Semmi bajom a pénzzel, nem erről szól a gyakorlat! Sőt! Szerintem nagyon fontos része az életünknek, hogy legyen annyi, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy olyan színvonalon éljünk, amilyenen szeretnénk. A pénz hiánya nagyon sok feszültség forrása lehet. Igaz, van erre nagyon jó ellenpéldám is, amelyet meg is osztok most veled.

Voltam Kubában néhány évvel ezelőtt. Az emberek teljesen mások, mint itthon. Jókedvűek, énekelnek, táncolnak akár az utcán is. Rengeteget mosolyognak és nevetnek. Pedig vannak gondjaik. Az akkori átlag fizetés húsz dollár volt. Ez úgy hat- ezer forint. Egy hónapra. A munkanélküliség pedig óriási… A többség lerobbant házakban lakik, még a meleg víz is nagy szó, ha van. Mégis boldogabbak, mint amit itthon tapasztalok.

Egyszer megkérdeztem egy asszonytól, hogyan lehet, hogy nem fél, nem aggódik a jövőjük miatt. Mire a válasza az volt, miután egyáltalán megértette a kérdést: „Nincs semmim, nincs mit veszítenem.” Ez engem akkor mellbe vágott, mert valóban így volt. Nem volt mit veszítenie. mert nem volt semmije. Látod, te, aki ezeket a sorokat olvasod, máris mennyivel jobban élsz? Értékeled ezt az életet? Hálát adsz érte?

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share