Oszd meg:
Share

Biztosan te is voltál már dühös valakire. Lehet, hogy jogos volt, lehet, hogy nem, de ez most nem is fontos. Ami fontos, hogy meddig tartogattad ezt a haragot magadban. Emlékszel még a pohár víz történetére? Ezt annyira szeretem, hogy a könyvembe is bekerült, de ha már nem rémlik, vagy csak később csatlakoztál az olvasóimhoz, akkor olvasd el most, nagyon tanulságos:

Egy pszichológus sétálgat körbe a teremben, miközben stresszkezelésről beszél a hallgatóknak. Amikor felemel egy vízzel teli poharat, mindenki várja, hogy a “Vajon félig tele van a pohár, vagy félig üres?” kérdést teszi fel.

Ehelyett ő mosolyogva megkérdezi: “Milyen nehéz ez a pohár víz?” Különböző válaszok érkeznek a hallgatóktól a víz súlyát megbecsülve.

A pszichológus azonban így válaszolt: “A víz abszolút súlya nem számít. Hogy milyen nehéz, az attól függ, hogy meddig tartom. Ha csak egy percig tartom, nem probléma. Ha egy óráig tartom, fájni fog a karom. Ha egy napig tartom, elzsibbad és érzéketlenné válik, majd megbénul. Egyik esetben sem változik a víz súlya, de minél tovább tartom, annál nehezebb lesz.”

Kis szünetet tartva így folytatja: “A stressz, az aggodalom az életben olyanok, mint ez a pohár víz. Ha egy pillanatra megéled, semmi nem változik. Ha egy kicsit tovább gondolsz rájuk, elkezdenek fájdalmat okozni. Ha egész nap rájuk gondolsz, bénultságot érzel, képtelen leszel bármit is tenni.”

Mi a tanulsága ennek a tanmesének? Tedd le azt a pohár vizet! Ha cipeled azokat a dolgokat, amik már nem szolgálnak, egyre nagyobb fájdalmat fognak okozni, vagy egyre jobban visszafognak és eltávolítanak a boldog és teljes élettől, amire vágysz. Nem érdemes haragban élni! Sem stresszben, vagy aggodalomban!

Azt szoktam mondani, hogy tele puttonnyal nehéz haladni, ezért is kell a problémáinkkal foglalkozni, hogy ne tartogassuk és növesszük őket addig, amíg aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy agyon nyomnak minket. Ha megtanulod kezelni a nehézségeket az életedben, biztos lehetsz benne, hogy nem fognak elhatalmasodni rajtad, és akkor is boldog leszel, ha nem tökéletes az életed.

A könyvemmel (Örömterápia – Válaszd a boldogságot!), ebben is segítelek, hogy lerakd azt a pohár vizet! Szerda (08.31.) éjfélig él az előrendelési akció, legalábbis, ha addig marad még könyv, mert a 2/3-a már elfogyott! Ha szeretnéd ingyenes házhozszállítással megkapni, és örülnél egy Örömterápia füzetnek ajándékba, akkor ne halogasd tovább, rendeld meg most, mert lehet, hogy már ez az utolsó lehetőséged, hogy ezeket megkapd!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share