Oszd meg:
Share

A mai témánk az önbecsülés. Sokat írtam már erről, mert gyakran tapasztalom, hogy keverednek a fogalmak. Az önbecsülés nem ugyanaz, mint az önbizalom. Lehetsz te szuper önbizalommal telve fellépő (vagy azt eljátszó) férfi/nő, ha az önbecsülésed nincs rendben, akkor bizony az eredmény is elmarad. Nem is érted, hogy miért. Gyakoribb azonban, hogy mindkettő fejlesztendő terület. Az önbizalom, és az önbecsülés is. 

Akinek az önbecsülése rendben van, az jobban reagál az élet kihívásaira. Nem borul meg (annyira), és gyorsan helyreáll a nyugalma, tiszteletben tartja saját magát, a határait, és kiáll magáért, ha ezt látja szükségesnek. Ha magas az önbecsülésed, akkor képes vagy harmóniában élni önmagaddal, és nincs szükséged arra, hogy kívülről megerősítéseket, önigazolásokat szerezz. (Az önbizalom ennél egy picit mélyebb történet, amikor bízol abban, hogy képes vagy megoldani az életedben felmerülő helyzeteket. De erről majd máskor…)

Ha azt érzed, hogy bizonyos helyzetekben lebénulsz, cselekvőképtelenné válsz, vagy nagy érzelmi viharok dúlnak benned, amik akadályoznak, akkor biztosan érdemes ránézni az önbecsülés témakörére. Miért? Mert ha nincs rendben ez a területed, akkor nem tudsz kiteljesedni, nem tudod megélni a boldogságot az életedben. 

3 + 1 tipp, amivel fejlesztheted az önbecsülésed:

1. Készíts egy listát arról, amiben jó vagy, ami jó benned, amit szeretsz és értékelsz magadban! Ez a lista legyen egy olyan helyen, ahonnan bámikor elő tudod venni, és tudsz belőle töltődni azáltal, ha elolvasod. 

2. Ha valami jól sikerült, jutalmazd meg magad! Igen, saját magunkat is ér vállon veregetni akár, és elismerni, hogy valamit jól csináltunk. Megérdemled a dícséretet és elismerést saját magadtól is! 

3. Ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretted volna, akkor ne csüggedj, hanem tekints rá úgy, hogy ez egy tanulás része volt, legközelebb pedig már máshogy fogod csinálni. Gondold is át, tervezd is meg, hogy ha hasonló helyzet adódik, mit és hogyan fogsz máshogy csinálni. 

+1. Fogadd el a dícséretet, bókokat! Ne szabadkozz, hanem kedvesen köszönd meg! Ha pedig még jobban akarod érezni magad, kezd el felfedezni másokban is a jót, és fejezd is ki, ha tetszik valami a másikban. Őszintén tedd, ez nem „nyalás” a másiknak, hanem egy pozitív visszajelzés. Tedd ezt szokásoddá, és máris rengeteget tettél magadért és másokért is!

Gyere a coach képzésemre, és erősítsd meg az önbizalmad, tanuld meg, hogyan becsüld és értékeld magad! Kattints ide: képzés

Szeretettel várlak! 

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share