Oszd meg:
Share

Időről időre nem árt felülvizsgálni a gondolatainkat, nézeteinket.

Olyan ez, mint mikor tavasszal és ősszel átrendezed a gardróbszekrényt, és kirakod azokat a ruhákat, amik már nem tetszenek, nem passzolnak az életedbe, vagy kinőtted, esetleg kifogytál belőle.

A gondolatainkra is ráférne évente két ilyen nagytakarítás, szelektálás. Hajlamosak vagyunk ugyanis a környezetünkhöz túlságosan is idomulni, és végül elveszítjük egy nagyon értékes részünket: a SAJÁT gondolatainkat. Egy idő után nem is tudjuk már, hogy valami a mi gondolatunk, véleményünk volt-e, vagy mástól hallottuk, olvastuk valahol, esetleg így neveltek minket, hogy ezt KELL erről és erről a témáról gondolni.

Ha jobban meg akarod ismerni önmagad, akkor kövesd ezt a néhány lépésből állő gyakorlatot!

1. Figyeld néhány napig a gondolataidat, és jegyezz fel mindent, ami vélemény, ítélet, vagy rutin válasz valamire.

2. Kérdezd meg magadtól, hogy ezt tényleg így gondolom, vagy csak mások véleménye ragadt rám? Egy egyszerű példa erre: Nem szeretem a spenótot. Tényleg nem szeretem? Vagy csak azért nem eszem, mert gyerekkoromból úgy tudom, hogy nem szeretem, mert valaki ezt mondta?

3. Lépj ki a megszokottból! Jelen példánál maradva: Kóstold meg azt a spenótot újra! 🙂 Lehet, hogy szeretni fogod, és akkor egy értékes tápanyaggal több lesz az étrendedben. 🙂

4. Vond le a következtetést, és engedd el a régi, rossz beidegződéseket. Ha kiderül, hogy szereted a spenótot, örülj neki, és egyél, amikor megkívánod. A korábbi rossz szokásodat pedig felejtsd el, és ne rutinból cselekedj!

Természetesen ez egy nagyon egyszerű példa volt a szemléltetés érthetősége miatt, de ha pár napig tényleg odafigyelsz magadra, nagyon értékes dolgokat fedezhetsz fel arról, hogy ki is vagy te valójában, mit is szeretsz, mit gondolsz, mi az önálló, saját véleményed, és mi az, amit csak azért követtél, mert mások ezt mondták neked, és te esetleg meg akartál felelni nekik, vagy túl könnyen elfogadtad készpénznek az ő gondolataikat.

+ 1 feladat! Ha már nagytakarítást végzel a gondolataid között, érdemes még valamit megfigyelned! Milyen negatív gondolatok, kijelentések suhannak át a fejedben nap, mint nap? Amit el sikerül csípned, azt érdemes azonnal átalakítani, és építő gondolattá formálni, vagy pedig „törölni”, és nem használni többet.

Mosolygós, boldog napokat!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share