Oszd meg:
Share

Sokan nem szeretik magukat. Nem tudják magukat elfogadni. Sőt! Nem is ismerik magukat! Ezért is nagyon fontos, hogy az önismereten folyamatosan dolgoznod kell, ahogy azon is, hogy mindig, minden körülmények között szeresd magad. Akkor is, ha gyenge vagy. Akkor is, ha esendő.

Könnyű szeretni magunkat, és elismerni, büszkének lenni, ha minden szuper, és jól mennek a dolgaink. De mi van akkor, amikor nem így van?

Egy párkapcsolat végén, szakításkor hirtelen elkezdik utálni egymást a felek. Korábban szerették egymást, jól megvoltak, most meg utálják. Miért? Mert csalódást okoztak egymásnak, és fájdalom érte őket, így inkább elfelejtik azt a sok szépet és jót, ami érte őket, és az egykori szerelem már inkább gyűlöletté fajul.

Saját magunkkal ugyanez a helyzet. Ha minden szép és jó, akkor elégedettek vagyunk magunkkal, és szeretjük magunkat. Ha azonban valami nem stimmel azzal az idilli képpel, amelyet felépítettünk és elvárunk magunktól, azonnal változik a hozzáállásunk. Először eltűnik az öröm. Majd odáig fajulhat, hogy lehangoltak, depressziósak leszünk, semmiben nem találjuk már az öröm aprócska szikráját sem. Haszontalannak érezzük magunkat, úgy gondoljuk, hogy értéktelenek vagyunk. Pedig továbbra is ugyanazok az emberek vagyunk, mint korábban, mikor szerettük magunkat.

Mi változott? Rájöttünk: nem vagyunk tökéletesek, esetleg mások próbálják ezt elhitetni velünk, leértékelnek, lehúznak, és mi az alacsony önértékelésünkből adódóan el is hisszük ezt. Ez hiba. Az, hogy más mit gondol rólunk, nem számít, ha mi tudjuk, hogy kik is vagyunk.

Ki vagy Te? Rávágod rögvest: “Polgár Lili vagyok, 39 éves, két csodás kisfiú édesanyja. Van két diplomám, öt nyelven beszélek.” De most nem ilyesmikre gondolok.
Ez egy lista. Ezek külsőségek. Te nem az önéletrajzod vagy! Még csak nem is ilyeneket szeretnék hallani: kedves, mosolygós, okos…

Hanem mit? Azt, hogy ki vagy valójában. Mi a célja, értelme az életednek? Tegyük fel, hogy születésedkor elindulsz egy úton. Lehet mondjuk három életutad. Egyik nagyon rossz, a másik egész élhető, a harmadik pedig a csúcsszuper. Ha választhatnál, hogy melyik úton indulj el, te melyiket kérnéd? Persze, hogy azt, ami a legjobb lenne számodra, azaz a harmadikat!

Szóval, Te ki vagy? Az a kislány, kisfiú, aki a harmadik életutat választotta? Ha igen a válaszod, akkor nagyon szuper vagy, csak így tovább! Semmi más dolgod nincs, mint megtartani ezt az állapotot!

De mi van akkor, ha nem a legjobbat választottad magadnak? Jó hírem van! Választhatsz most is! Mindig! Igen, mindig van választásod! Akár most rögtön dönthetsz úgy, hogy Te a legboldogabb verziót kéred! Mi kell ehhez? Hozzáállás. Dönts úgy, hogy nem éred be a rossz vagy a közepes változattal! Ahhoz, hogy a legjobb verzió a tiéd legyen, nem kell más, csak hogy eldöntöd, hogy így lesz! Ez az első és legfontosabb lépés!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share