Oszd meg:
Share

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én úgy érzem, hogy a segítő szakmák is úgy elszaporodtak, mint az aerobic órák típusai. 10-15 éve ha el akartam menni tornázni, akkor elmentem egy aerobic órára. Ma ha el akarok menni, és megnézek egy órarendet, akkor bizony eltűnödőm néha, hogy vajon mi mit jelent, pedig a mozgás közel áll hozzám, mégis akadnak újra és újra olyan óratípusok, amikről még nem is hallottam.

Nagyjából így vagyok a segítő szakmákkal is.

Ma már minden sarok tele van „gyógyítókkal”. Az idézőjel nem véletlen, pedig egyáltalán nem vagyok az alternatív gyógyászat ellen, sőt! Azonban azt tapasztalom, hogy nagyon sok a kókler ezekben a szakmákban, legyen szó energetikai kezelésekről (Reiki, Prananadi, Theta Healing), kineziológiáról, metamorf masszázsról, és még sokáig sorolhatnám. Az ember, mikor segítségért fordul, általában befolyásolható, sebezhető, ezért nem árt pár dolgot átgondolni, mielőtt egy új gyógyítót és gyógymódot kipróbálunk.

Íme néhány tanács, amit érdemes átgondolni, mielőtt elmész egy konzultációra/kezelésre:

1. Legyél kétkedő, ne higgy el mindent! A megérzéseidre, és a tapasztalatodra hagyatkozz! Ha valami nem stimmel, de nem tudod, hogy mi, akkor nyugodtan hallgass a belső hangodra, és keress mást!

2. Akinél a kalapács, az mindent szögnek néz! Ez egy nagyon gyakori eset szerintem. Sok gyógyító korábban szintén gyógyítandó volt, azaz volt valamilyen testi-lelki problémája, amire segítséget keresett, talált, és most ezt hirdeti ő is. Ez nem gond, sőt, a tapasztalat által legalább hiteles, de nem mindenkinek való minden módszer. Sajnos a gyógyítók egy része hajlamos a saját tapasztalatait túlságosan is kivetíteni a páciensére. Például több olyan segítőt ismerek, akiknek elég komoly párkapcsolati problémája van, és hajlamos másokban is ugyanezt felfedezni, erre koncentrálni, és olyan lépések felé taszigálni a pácienst, amit inkább saját maguknak kellene meglépniük.
3. Milyen ő maga, és mennyire éli azt, amit beszél? A példamutatás szerintem rendkívül fontos. Az is elgondolkodtató, ha olyan emberhez mész valamilyen kezelésre, akinek a saját életében nem működik a dolog. Például több olyan női gyógyítót ismerek, akik kezelnek meddőséggel küzdő nőket, közben meg nekik sem jön össze a baba már jó ideje. Akkor hogy is van ez? Másnál működik, de nála nem?

4. Sikeres? Ha nagyon sikeres, akkor vagy nagyon tud valamit, vagy nagyon jó a marketing. 🙂 Nem árt tudni, hogy melyik. 🙂

5. Érdekes kérdés lehet, hogy: Meg tud élni belőle vagy csak hobby segítő? Ezen én azért szoktam elgondolkodni, mert más, ha valaki hobby szinten heti egy-két órában segíti az embereket, és más, ha valaki ezt választja hivatásnak. Nyilván az utóbbinak több tapasztalata lehet, és valószínűbb az is, hogy a képzettsége is magasabb, hiszen ez tölti ki a mindennapjait, és nem egy másik főállás mellett foglalkozik ezzel a maradék idejében. Természetesen lehetnek nagyon jó hobby segítők is, ezt sem vitatom.

6. Mit ígér? Konkrétan mi az, amit ígérni tud? A mellébeszélés nagymesterei néhányan, ezért legyél határozott, és konkrétan kérdezz rá, hogy miben tud segíteni, és mi a várható eredmény.

7. Néhány személyes tulajdonság is fontos szerintem. Gőgös? Arogáns? Tévedhetetlen? Vagy azt mondja, hogy tévedhet, de valójában látszik, hogy ez csak duma, mert úgy kommunikál, mintha a bölcsek köve a zsebében lenne?

8. Gyakran változik a nézete? Ez is egy érdekes pont. Vannak, akik nagyon lelkesen hisznek egy-egy nézetben, úgy is gondolják, hogy tévedhetetlenek, majd látod, hogy pár hónap múlva, már egy másik „tévedhetetlen” úton járnak. Ez nekem kicsit hiteltelen, de nem azért, mert azt gondolnám, hogy ne változtathatnánk a véleményünkön, vagy találhatnánk még jobb utat, csak eleve kicsit távolságtartó vagyok azokkal a szemben, akik ennyire fanatikusan biztosak a dolgukban, és a szelíd visszafogottság és az alázat fogalmát még messziről sem ismerik.

9. TE tudod a legjobban! Mondhat bárki, bármit, Te tudod a legjobban, hogy neked mi a jó. Hallgass a megérzéseidre! Ne csak racionalizálj, hanem érezz!

 

Kívánom, hogy találd meg a Te utadat, és azt a személyt, aki neked a legnagyobb segítségedre lehet, ha szükséged van rá!

Ha úgy érzed, én vagyok ez a személy, akkor nagyon köszönöm előre is a bizalmad, és szeretettel várlak a személyes vagy Skype-os konzultáción!

Bejelentkezni emailen tudsz: lili@oromterapia.hu

Szeretettel:

Lili

 

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share