Oszd meg:
Share

Sokan mondják, hogy túl sok a felelősség rajtuk. Magát, a felelősségvállalás gondolatát is úgy értelmezik, hogy ez valami hatalmas stressz. Te is így érzed?

Ne így fogd fel!

Gondolj inkább úgy rá, hogy mekkora csoda az, hogy tehetsz a dolgaidért! Tegyél meg mindent, amit meg tudsz tenni, a többi már nem rajtad múlik, és nyugodtan alszol.

Amint felelősséget vállalsz az életedért, azonnal megváltozik minden. Amint eljutsz arra a pontra, hogy megérted, hogy a Te kezedben van az életed, és képes vagy arra, hogy a nem tetsző dolgokon változtass, hatalmas dolgot tettél meg magadért, és a boldog jövődért. Ez a felelősségvállalás.

Mindig van választásod! Mindig Te döntöd el, hogyan tovább! Dönthetsz úgy, hogy tovább maradsz az áldozat szerepben, vagy úgy is, hogy elég volt ebből, és a boldogságot választod!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy nem mutogatsz tovább másokra, nem hibáztatsz másokat az életedért, hanem megérted, hogy lehetőséged van arra, hogy változtass az életeden.

Vállalj felelősséget, de ne hibáztasd magad, amiért nem voltál mindig tökéletes, és hoztál esetleg olyan döntéseket is, amik nem szolgálták az életedet!

A bűntudat, és az önmagunk hibáztatása negatív dolgok, nem járulnak hozzá a boldogságodhoz. A felelősségvállalás nem azt jelenti, hogy mostantól azt kezded el mindenre mondani, hogy a Te hibád, és szépen jó mélyre nyomod magad. Ne keverd össze a kettőt!

Fogadd el, hogy eddig ez történt, és lépj ki ebből, és most legyen egy új kezdet, amikor máshogy állsz dolgokhoz, máshogy kezelsz problémákat.

Szoktál másokat hibáztatni? Mit gondolsz, hogyan járultál hozzá a helyzet kialakulásához?

Ha a válaszod az első kérdésre igen, a másodikra sehogy, akkor ezzel a témakörrel érdemes még foglalkoznod egy picit.

Attól azonban, hogy Te vállalod a felelősséget, nem kell mindent magadra vállalni, és nem jelenti, hogy a másiknak semmi felelőssége a helyzet kialakulásában. De most csak és kizárólag rólad van szó.

Igen, lehet, hogy valóban a másik hibázott, de az, hogy Te ezt hogyan kezeled, hogyan éled meg, a Te kezedben van. Nem attól függsz, hogy más mit csinál, vagy mit nem csinál. Az életed minősége, az érzéseid tőled függnek. Amikor ezt megérted, és megtanulod kezedbe venni a saját dolgaid felett az irányítást, akkor óriási sikert könyvelhetsz el magadnak. Innentől klasszisokkal jobb életed lesz. Ez az, amit én felelősségvállalásnak hívok.

A saját életedért te tudsz tenni! Más nem.

Te viszont tegyél lépéseket azért, hogy boldogabb életed legyen. Vállalj felelősséget az életedért! Az eredmény nem fog elmaradni!

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share