Oszd meg:
Share

Mi a boldogság?

Kergetjük és hajszoljuk a boldogságot, ahelyett, hogy észrevennénk, hogy itt van az orrunk előtt, és nem kívül kellene keresnünk, vagy másoktól elvárnunk, hogy boldoggá tegyenek minket, hanem megértenünk, hogy ez bizony, csak és kizárólag rajtunk múlik.Azon, hogy hogyan éljük a mindennapjainkat, mennyire engedjük be a pozitív energiákat, és hogyan kezeljük a negatívakat.

A boldogság nem egy cél, hanem egy állapot, amelyet fent lehet tartani folyamatosan, csak kell hozzá a tudatosság. Ez nem azt jelenti, hogy akkor vagy boldog, ha mindig mosolyogsz, hanem azt, hogy akkor is boldog vagy, amikor sírsz.

Azt figyeltem meg, hogy nem lehetünk boldogok, ha nem tudjuk értékelni azt, amink van, és mindig másra vágyunk, és mindig mástól, (legyen az tárgy vagy személy) várjuk el, hogy boldoggá tegyen minket.

Tipikus példa erre, ha így kezdesz egy mondatot: “Boldog leszek, ha… (ez és ez történik vagy ezt és ezt megveszem…)”  Ne akkor legyél boldog, hanem MOST!

Mi az akadálya, hogy most boldog legyél? Semmi. Csak Te lehetsz az akadály! Lépj ki a megszokott gondolkodásodból, és legyél boldog most! Ne holnap, vagy majd ha ez és ez történik, hanem most!

Többször találkoztam azzal, hogy szinte ciki azt mondani, hogy boldog vagyok, mert az emberek a világ ezen szegletében a panaszkodáshoz vannak szokva, az a normális.  Ha tőled most megkérdezném, hogy boldog vagy-e, mit válaszolnál? Valószínűleg kicsit zavarba jönnél, és elkezdenéd vizsgálni az érzéseidet, és jobb esetben kevés meggyőződéssel ugyan, de igennel válaszolnál. Van, aki nemmel, és olyan is lenne, aki azt mondaná: “Igen, boldog vagyok, de…”

Érted, hova akarok kilyukadni? Az emberek csak vágynak a boldogságra, de két dolgon azonnal megbukik ez a vágyuk. Az egyik, hogy valójában nem is tudják, mit jelent számukra a boldogság. A másik, hogy nem tesznek érte tudatosan, csak várják, hogy majd valamitől egyszer csak boldogok lesznek. Ez egy elég rossz hozzáállás.

Tudnod kell, hogy számodra mi a boldogság, és azt is, hogyan tudod ezt megteremteni úgy magadnak, hogy senki ne zökkenthessen ki ebből az állapotból, vagy legalábbis gyorsan visszatalálj, ha kizökkentél.

Erre nincsenek instant receptek, amelyek mindenkinek beválhatnak. Neked kell megtalálnod a kulcsot magadhoz! Töltsön el örömmel már az, hogy egyáltalán keresed azt, ami boldoggá tesz, ami feltölt! Ami ad neked, és ami annyit ad, hogy akkor is legyen, ha valami olyan történik az életedben, ami sokat elvesz átmenetileg. Becsüld meg, amid van, legyél érte nagyon-nagyon hálás, és ez el fog vezetni az elégedettséghez, ami a boldogsággal kéz a kézben jár!

Az első és egyben legfontosabb feladatunk, hogy felfedezzük, mit is jelent számunkra a boldogság. Melyek azok a dolgok az életedben, amelyeken nem szeretnél változtatni? Írj egy jó hosszú listát! Leglább 20 dolgot keress az életedben, ami úgy jó, ahogy van! Ha kicsit nehezen megy a megválaszolás, itt van egy kis segítség:

  • Mi okoz örömöt?

  • Mivel vagy elégedett?

  • Mi az, ami a mindennapjaidban jól működik?

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share