Oszd meg:
Share

Maga ez a szó, hogy coaching, még nem annyira ismert kis hazánkban, annak ellenére, hogy külföldön, és főleg a nyugati szomszédainkra gondolok, már ismert, és elismert szakma.

Mire hasonlít a coaching, de mégsem az?

A coaching nem pszichoterápia

A legkézenfekvőbb, hogy hasonlít a pszichoterápiára, mivel a jó coach szakember is nagyon sok pszichológiai ismeretet sajátít el, hogy jobb emberismerettel, több tudással rendelkezzen. Sok coach maga is pszichológus. A különbség azonban, hogy a coaching nem terápia, mivel nem orvos végzi (pszichiáter), és csak mentálisan egészséges emberekkel foglalkozik. Itt meg is jegyezném, hogy a pszichológusok is csak egészséges emberekkel foglalkozhatnak, és pszichoterápiat csak és kizárólag klinikai szakpszichológus, pszichiáter végezhet. Ők egyébként azok az orvosok, akik gyógyszert is írhatnak fel, pl. nyugtatókat, antidepresszánsokat.

A coach szakma nem erről szól, mi azzal foglalkozunk, hogy hol ragadt be az életed, és merrefelé tartasz.

A továbblépés a célunk.

Nem akkor leszel egész ember, ha valamit feldolgoztál, mert már most egész vagy!

A coaching során megnézzük, hogy ki lettél ezáltal, és hogy erősített meg! A feldolgozás sokszor a továbblépéssel is lehetséges, nem kell a múlt hozzá. Természetesen, ha a praxisom során én is úgy érzem, hogy orvosi segítségre szorul az ügyfelem, akkor ezt jelzem felé, és továbbküldöm nagyon jó szakemberekhez.

A coaching nem tanácsadás

Amivel még össze szokták téveszteni a coachingot, az a tanácsadás. Valóban, nagyon hasonlít ez is. Azonban a coaching során együtt gondolkodunk, és nem én mondom meg neked, hogy mi lesz a te jó megodásod. Alapvetően nem is egy megoldást keresünk, hanem többet, és én „csak” javasolok és veled ötletelek, mert azt szeretném, ha Te magad jönnél rá a számodra legjobb megoldásra. Nekem is van véleményem, és a munkám során rengeteg dolgot láttam is már, de a kérdéseimmel arra próbállak ösztönözni, hogy Te is gondolkodj el, és legyenek felismeréseid, „AHHA!” érzéseid, mert ezek olyan erőt, lendületet, energiát, inspirációt képesek adni, amit semmi más. És senki más…

A coaching nem tréning

A tréning sem coaching. Ott a legfőbb cél a tudás átadás. Hamarosan én is fogok tréningeket is tartani, arról majd írok bővebben is. A lényeg, hogy bár sok tréner is coach, ahogy én is, de tudjuk, hogy mikor melyik szerepben állunk, és mi a célja az ülésnek. A coaching célja is a fejlesztés, de nem tudásban, inkább mondanám, hogy megértésben, önfelfedezésben, önismeretben. Ezt pedig jókor feltett, jól megfogalmazott kérdések által tesszük.

A coaching nem mentorálás, mediáció, autogán tréning stb.

Sok-sok módszer létezik, ami szintén nem coaching. Én is sok mindent tanultam, és be is építem a tanultakat a coaching során, de attól még nem lesz mondjuk mediáció, hanem coaching ülés marad, ahol megjelennek esetleg mediációs vagy tréning elemek is. A célom, hogy pont azt kapd, amire szükséged van ahhoz, hogy tovább tudj lépni az életedben. Ehhez adok én támogatást, megerősítést, eszközöket a kezedbe.

Tetszik, amivel foglalkozom? Kipróbálnád?

Jelentkezz be hozzám konzultációra! 

Szeretettel várlak!

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share