Oszd meg:
Share

A célokról sokat írok az könyvemben is (Örömterápia – Válaszd a boldogságot!), de erről még nem írtam ott sem.

Milyen célok léteznek? Miért fontos, hogy tudd, mi is a célod?

Azért fontos, hogy ezzel tisztába legyél, hogy ne legyen irreális az elvárásod önmagaddal kapcsolatban, vagy ha eljössz hozzám coachingra.

Vannak, az úgynevezett eredmény célok. Ezzel a legkönnyebb a dolgunk, ugyanis ezek konkrét célok, mérhetők, és elérhetők. Pl. ha az a célod, hogy lefogyj 30 kilót, az elég konkrét, mérhető is, és ha reális az elképzelésed, akkor el is érhető. A reális elképzelés azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű idő van rá, és megvan a módszer is, ahogy elérheted. Na és persze az sem árt, ha felülvizsgálod, hogy van-e rajtad tényleg 30 kiló felesleg.

A másik csoportba tartoznak az érzelmi célok. Pl. boldog akarsz lenni. Ez már kevésbé megfogható, mérni sem egyszerű, és hát az elérés is érdekes kérdés, mert honnan tudod, hogy elérted? A boldogság nem egy stabil állapot, vannak akkor is nehezebb napok, amikor alapvetően boldog vagy.

Folyamat célok. Ezt használom a legtöbbet a coaching során. Valahol a kettő között helyzekedik el. Pl. ha fogyni szeretnél, akkor megnézzük, hogy mit adna az életedhez, ha sikerülne. Milyen érzés lenne? Hogyan élnél? Különböző módszerekkel feltérképezzük, hogy milyen megoldások vannak, hogy elérd. Igen, nem egy megoldás van. Mindig van több út is. Ha fogyással jössz hozzám, nem fogyókúrás tippeket fogok adni, hanem lelki oldalról közelítjük meg a témát. Arról fogunk beszélgetni, hogy mit ad neked ez a jelenlegi helyzet, és mi változna, ha lefogynál. Mire van szükséged a fogyáshoz, és mid van már meg, ami támogatja a célod elérését. Így indulunk el az útnak, és kísérem a folyamatodat, hogy elérd, amit szeretnél.

Más témánál is hasonlóan fogunk neki, bár mindenki más és egyedi, ezért nincs két egyforma konzultáció sem. A lényeg, hogy kapj egy lendületet, hogy elindulj, és megtanuld tartani a motivációdat addig, amíg eléred, amit szeretnél. Vagy még többet is. Később ezt a módszert tudod majd alkalmazni más céloknál is az életedben.

Jelentkezz be hozzám!

Szeretettel várlak!

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share