Oszd meg:
Share

Minden konfliktust kezelni kell?

Röviden: igen. Ez azonban nem ennyire egyszerű. Nem mindegy ugyanis, hogyan, mikor, kivel.

Az első és legfontosabb, ha valami rossz érzést kelt benned: a szembenézés. De mi is ez egyáltalán? A szembenézés az, amikor a sértettségedet, egódat félretéve, hajlandó vagy látni a problémád, és felelősséget vállalsz az életedért, és annak eseményeiért. Nem beszélsz mellé, és gyártasz mindenféle ideológiát, és keresed azokat az embereket, akik megerősítik az elméleteidet, hanem látod azt, ami van.

A következő lépés az elfogadás. Ez van. Teljesen mindegy mit csinálsz, már megtörtént.

Ezt követi a megbocsátás. Magadnak, másoknak. Ez nem azt jelenti, hogy szemet hunysz dolgok felett, és nem véded meg magad, sőt bratyizol azzal, akivel a konfliktusod volt. Hanem annyit, hogy látod, hogy a másik azt tette, amit abban a helyzetben jónak látott. Valószínűleg nem neked akart rosszat, hanem magának jót.

Jó nehéz feladatok ezek, de fontosak, ugyanis enélkül nem lehet továbblépni az utolsó szintre, ami nem más, mint az elengedés.

Arra, hogy mikor kezelj egy konfliktust, azt javaslom, hogy ne akkor próbálj megoldani valamit, amikor ki vagy borulva, zaklatott lelki állapotban vagy. Ilyenkor inkább csak éld meg az érzéseidet, menj keresztül rajtuk, és figyeld meg magad! Az azonban nagyon fontos, hogy ne süppedj nagyon bele, mert az önsajnálat elég ártalmas, és nagyon távolra tud repíteni attól, hogy továbblépj.

Az is nagyon érdekes, kivel rendezzük a problémát. Ideális esetben a két fél le tud ülni egymással, és meg tudják beszélni a dolgokat, de ez nem mindig jön össze. Az egyik fél gyakran makacs, vagy meg sem akarja hallani, amit a másik mond, csak az a lényeg neki, hogy partnere fejéhez vághassa azokat a gondolatokat, amelyeket már százszor elmondott magának, vagy akár már másoknak is. (Tedd a szívedre a kezed: van, hogy éppen te vagy ez a fél.) Amíg nincs nyitottság mindkét félben, és valódi igény arra, hogy rendezzék a konfliktust, addig nincs túl sok értelme leülni.

Szeretettel:

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share