Oszd meg:
Share

Észrevetted már, hogy hajlamosak vagyunk önmagunkról irónikusan, vagy kritikusan megnyílvánulni? Ez elég nagy hiba, hiszen ezzel nemcsak alábecsüljük, lehúzzuk magunkat, de a gondolataink ilyenfajta kivetülése bizony beindítja a “vonzás törvényét”, és előbb-utóbb tényleg olyanná válunk, mint amilyennek gondoljuk magunkat. Jobb ettől a rossz szokásunktól minél előbb megszabadulni. Erre adok egy könnyedén kivitelezhető gondolat-átalakító gyakorlatsort most Neked!

1. lépés: Figyeld meg pár napig, hogyan beszélsz negatívan/leértékelően/irónikusan magadról, és írd le ezeket a helyzeteket, és tipikus mondatokat, szókapcsolatokat!

2. lépés: Gondold végig egyesével, hogy miért mondod ezeket! Mi az oka? Hiedelmek, korlátozó gondolkodás, kishitűség, önbizalomhiány? Vagy más?

3. lépés: Nézd meg, hogy mi az, amire ilyenkor vágysz ezekben a helyzetekben? Pl. lehet, hogy azért húzod le magad, és magyarázkodsz, ha megdícsérnek, mert így próbálod elérni, hogy meggyőzzenek arról, hogy bizony megérdemled azt a dícséretet. Vagy szeretnéd, ha meggyőznének, hogy értékes vagy?

4. lépés: Hogyan tudnál az első pontban megfigyelt mondatokból pozitívat varázsolni? Írd le minden mondat mellé, és jól jegyezd meg őket, hogy legközelebb így válaszolj, így reagálj. Nem baj, ha nem megy elsőre! Ha túl sok ilyen mondatod van, akkor csoportosítsd azokat, és azokra figyelj, amelyek a legnegatívabbak, vagy leggyakrabban fordulnak elő! Aztán ha már azokat sikeresen átalakítottad, és rutinoddá vált, akkor jöhet a többi is apránként.

Legyél türelmes és elnéző magaddal!
Az évek alatt berögzült rossz szokásokat nem könnyű megváltoztatni, de egy kis tudatossággal sikerülni fog! Érdemes ezt a gondolat-takarítást évente legalább 1-2 alkalommal elvégezni, hogy az új, vagy újra előkerült negatív gondolatokat száműzd az életedből! A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy mindig minden jó és szép, hanem azt, hogy nem ragadsz le a negatív gondolatoknál, hanem tudomásul veszed őket, helyén kezeled, és továbblépsz.

Válaszd a boldogságot, akkor is, ha az nem egy tökéletes és állandó állapot!

Szeretettel,

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share