Oszd meg:
Share

Bármi, amin változtatni akarsz az életedben, elsősorban rajtad múlik. A döntés a te kezedben van. Akarod a változást, hajlandó vagy tenni érte? Igen, vagy nem?

Vannak azonban dolgok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a változás traumák és drámák nélkül, kifejezetten könnyedén érkezzen az életedbe. Ezek a “kincsek” a következők:

I) Hit
A legfontosabb, hogy hidd el, hogy képes vagy a változásra! Menni fog! Hinned kell benne! Nem arról van szó, hogy megpróbálsz hinni, vagy hinni akarsz, hanem valóban hinned kell. Ez egy érzés, nem elgondolás, hogy akkor mostantól elhiszem, hogy sikerülni fog. Meg kell találnod a hited!

II) Támogató közeg
Szükséged van arra, hogy legyen melletted legalább egy ember, aki megérti, átérzi min mész keresztül, és tud támogatni. Nem csak mondja, hogy melletted van. Nem csak felajánlja, hogy segít, aztán semmi.
Olyan ember kell, aki tudja, mikor kell csak hallgatnia, mikor kell csak csendben ülnie melletted, vagy mikor hozzon egy pizzát és egy dvd-t, ami felvidít. Ritka az ilyen, én elismerem, sajnos sokszor előfordul, hogy pont azok az emberek, akikre azt hinnéd, hogy számíthatsz, a bajban vagy nehézségben cserben hagynak.
De ne aggódj! Az élet majd küld másokat, akikről lehet, hogy nem is feltételezted volna, vagy akár nem is ismerted őket korábban. Mégis ott lesznek, és pont úgy és azt adják neked, amire akkor és ott szükséged van! Látod, én is itt vagyok.

III) Töltődés
Bármi bajod is van, ha ugyanúgy pörögsz, mint előtte, és nem szánsz több időt magadra, nem figyelsz oda a tested-lelked jelzéseire, akkor előbb-utóbb az élet bele fog kényszeríteni abba, hogy odafigyelj. Ezért inkább azt tanácsolom, hogy a pihenés, kikapcsolódás, töltődés legyen mindig a prioritások között az életedben.
Ez nem önzőség, és nem hedonizmus! Meg kell teremteni az egyensúlyt a munka, kötelesség, és töltődés között!

IV) Gondolatcenzúra
Ezzel már elkezdtünk foglakozni a korábban. Figyeld meg a gondolataidat, és kérdezd meg magadtól, hogy ezek a gondolatok előrébb visznek-e, vagy sem! Ha nem, akkor alakítsd át azokat, vagy száműzd magadtól!
Sok ember szíve tele van haraggal. Düh és sértődöttség tombol bennük, állandóan morognak, elégedetlenek. Vedd észre, ha neked is vannak ilyen gondolataid az életedben, és próbáld őket elcsípni, kiiktatni.
Ha nehezedre esik a gondolataidra figyelni, akkor először figyeld meg a szavaidat. Miket mondasz? Hogyan beszélsz? Mik a visszatérő “sztorik” az életedben, amelyeket újra és újra elmesélsz? Vajon napokig meséled ugyanazt, és morogsz rajta? Vagy akár hetekig? Ideje abbahagyni!
Helyezd át a problémaközpontú hozzáállásod fókuszát a megoldásra, és koncentrálj arra!

V) Környezet „takarítás”
Ha magadon is végzed a negativitás “takarítást” az szuper, de végezd el a környezeteden is. Ne hagyd, hogy lerabolják az energiáidat! Azoknak az embereknek, akik visszafognak, lehúznak, leértékelnek, nincs helye az életedben!
Tudom, ez nem könnyű, legtöbbször azonban megéri elengedni ezeket az embereket is. Ha nem megy, akkor legalább húzd meg a határaidat! Ne vedd magadra! Tudj lezárni, és távolságot tartani, hogy ne érintsen meg érzelmileg. Ne add el az erődet! Aztán változtass!
Igen, te változtass! Ha te változol, a környezeted is fog!

Másokat nem tudsz megváltoztatni, de mindig van lehetőséged, hogy Te megváltoztasd a hozzáállásod, és kihozd a helyzetből a legtöbbet, amit lehet!

VI) Pozitív érzések
Engedd be az életedbe a szeretetet, örömöt, békét, hálát, mosolyt, támogatást! Gyűjtsd a jó élményeket, és a pozitív érzéseket!
• Vezess hála naplót! Írd fel mindig, amiért hálás vagy! Találj minden nap valamit, amiért az lehetsz!

Vagy írj fel kis cetlikre boldog pillanatokról egy kis emlékeztetőt, és tedd egy kis dobozkába, vagy befőttes üvegbe, majd vedd elő, ha töltődésre van szükséged! Egy év alatt rengeteg ilyen kis apróság össze fog gyűlni, amit ha újraolvasol, nagyon jó érzéseket fog okozni. A legjobb, ha mind a kettőt csinálod.

• Legyen szűrőd, hogy mit engedsz be, mi az ami szolgál téged, és mi nem! Ne felejtsd! Az, ahogy veled bánnak, az ő “karmájuk”. Ahogy azonban te reagálsz rá, az meg a tiéd.

Mit jelent ez? Azt, hogy attól, ahogy ő veled viselkedik, te nem leszel sem kevesebb, sem rosszabb, és eldöntheted, hogyan reagálsz rá, milyen lesz a hozzáállásod. Tudnod kell, hogy ez nem te vagy! Ne azonosítsd magad mások leértékelő gondolataival!

VII) Fizikai környezet
Tedd rendbe a fizikai környezetedet is! Mindent megtartasz, felhalmozol, és gyűjtögetsz? Gyakran ugyanez megy végbe a lelkedben is. Ott is gyűjtögeted a már nem szolgáló dolgokat, sérelmeket, rossz érzéseket, és ez végül testi tünetekhez is vezethet, ha nem kapcsolsz idejében.
Teremts egy harmonikus otthont, ahová már belépni is jó, ahol azonnal érezni, hogy szeretet és béke van a házban. Nem azt mondom, hogy minden energiádat arra használd, hogy csillogjon-villogjon a ház. Pláne 2-3 gyerek mellett. Ez ugyanis még akkor sem hiszem, hogy menni fog, ha van takarítónőd…
A lényeg, a hangulat. Ha nem megy, akkor legalább egy kis kuckó legyen, ahol ez megvalósul. Aztán ez a kuckó legyen egyre nagyobb. Egy szoba, kettő, nappali stb. Ha már halad, az is nagyon jó.

A káosz sem kívül, sem belül nem jó hosszú távon.

VIII) Egészség
Talán ezzel kellett volna kezdenem, és tudom, hogy sokszor hallottad már, hogy az egészség a legfontosabb, de nem véletlenül. Ha ez nincs, akkor van gond. Nem akkor van baj, ha egészséges vagy, de nincs meg valami az életedben. Hanem akkor, ha az egészséged lerobban, lebetegedsz. Nem használhatod ki a tested! Azzal is foglalkoznod kell!
A lényeg, hogyha ez a test nem szolgál ki téged legalább 70-80 évig, mert már 30 évesen amortizálod, akkor hiába lehetsz lelkileg “hú, de fejlett”, és “megvilágosodott”, hiába éred el a céljaidat, ha a tested azt mondja, oké, ennyi volt, akkor ennyi volt. És vége. Nincs visszaút. Minden mást könnyű pótolni, legalábbis ehhez képest.

Szeretettel,

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share