Oszd meg:
Share

Teremts harmóniát az életedben! 

Ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élj, oda kell figyelned, hogy az életed különböző területei harmóniában legyenek egymással! Többféle csoportosítás létezik, én most kiemelnék négy területet, amelyeket érdemes figyelni. Túl sok területre azért sem célszerű felosztanod az életed, és árgus szemmel kísérni az ott zajló folyamatokat, mert elaprózod magad, és végül egyikre sem fordítasz elegendő időt, energiát.

Az általam elvégzett csoportosítás szerint a fizikai, az intellektuális, a szociális és az érzelmi területekre kell figyelni.

A fizikai területhez tartozik az egészségünk, testünk, fizikai jólétünk.
Az intellektuálishoz a munkánk, karrierünk, tanulás és a fejlődésünk.
A szociális területhez az emberi kapcsolataink és a párkapcsolat kerülnek.
Míg az érzelmi területhez az érzések és a lelkiállapot tartoznak.

Osztályozd 1-5-ig a felsorolt mondatokat. Mindegyiknél írd mellé, hogy mennyire fontos az számodra! (1 – nem fontos, 2 – számít, de nem prioritás, 3 – közepesen fontos, 4 – fontos, 5 –  nagyon fontos)

Ha kismama, vagy főállású anya, esetleg nyugdíjas nagymama vagy, akkor neked a munka az (nagy)anyaság. Kérlek, helyettesítsd be!

Fizikai

Jól érzem magam a testemben.
Egészséges vagyok.
Van időm rendszeres mozgást beiktatni az életembe.
Egészségesen táplálkozom.
Rendszeresen szakítok időt a töltődésre.

Intellektuális

Elégedett vagyok a munkámmal.
Van lehetőségem tanulni és fejlődni.
A munkahelyemen megbecsülnek és értékelnek.
Van elég pénzem, tudok félretenni is.
Örömmel tölt el, ahol szakmailag tartok.

Szociális

Harmonikus párkapcsolatban/házasságban élek.
Vannak barátaim, akik közel állnak hozzám, és számíthatok rájuk.
Szeretek emberek között lenni, rendszeresen járok társaságba.
Örömmel tölt el, ha segíthetek másoknak.
A családommal jó a viszonyom.

Érzelmi

Jól érzem magam minden nap.
Vannak céljaim, és el is érem őket.
Kiegyensúlyozott vagyok.
Szeretek.
Szeretnek.

Most írd mellé, szintén 1-től 5-ig osztályozva, hogy ez mennyire valósul meg az életedben!

(1 – teljesen hiányzik az életemből, 2 – nem igazán valósul meg, 3 – részben megvan, 4 – megvalósul, de még van hova fejlődni, 5 – maximálisan megvan az életemben)

Hogyan értékeld az ereményt?

Most minden mondat mellett látnod kell két számot. Az első oszlop azt jelzi, hogy mennyire fontos neked az az állítás. A második oszlop pedig azt, hogy mennyire valósul meg ez most az életedben.

Ha nagyjából ugyanannyi pontot adtál mind a kétszer, akkor azzal nincs sok dolgod. Ami (és amennyire) fontos számodra, az meg is valósul ugyanolyan mértékben az életedben. Itt csak arra kell figyelned, hogy ez így is maradjon.

Ha először több pontot adtál, majd a második körben kevesebbet, akkor azzal érdemes foglalkoznod. Itt fontosabb számodra valami, mint amennyire megvalósul jelenleg az életedben. Érdemes megvizsgálnod, hogy miért van ez így, mi hiányzik ahhoz, hogy egyenlő legyen a két szám.

Ha először kevesebbet adtál, azaz kevésbé fontos valamelyik mondat, mint amennyire megvalósul az életedben, akkor gondolkodj el azon, hogy átcsoportosítsd az energiádat, hiszen olyan dologra megy el esetleg feleslegesen, ami neked nem számít, más terület meg igényelne egy kis plusz törődést.

Ha egy egész életterületen az első oszlopban jóval magasabb számok vannak, mint a másodikban, az azt jelenti, hogy sokkal fontosabb neked az a terület, mint ami megvalósul belőle most az életedben, így ezeken dolgozni kell. Javaslom, hogy annak állj neki először, amelyik életterületednél a legnagyobb ilyen szempontból a különbség. Kezdd ott a “rendrakást”.

Szeretettel kívánok csodás napokat Neked!

Lili

PS. Szeretnél ennél többet? Szeretnél „rendet rakni” az életedben? Jelentkezz az Újratervezés tréningemre! Nézd meg itt, miről is szól! Kattints!

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share