Oszd meg:
Share

Írd át a programokat az életedben! Változtass rajtuk! Az első lépés, hogy tudatosítsd magadban, hogy ezek a hozott programok, hiedelmek léteznek az életedben. Ismerd fel, mikor viselkedsz a domináns mintád alapján, és gondolkodj el azon, hogy mennyi fölösleges stresszt okoz ez neked.

A következő lépés, hogy figyeld a tested jeléseit! A testünk ugyanis rögtön jelez, ha a hozott program működésbe lép. Feszültség, izgatottság, nyugtalanság jelentkezik valahol. Hevesebben ver a szívűnk, összeugrik a gyomrunk. Figyeld meg, hogy nálad milyen fizikai tünet előzi meg azt a viselkedést, amit meg akarsz változtatni. Minél előbb elcsíped ezt az érzést, ezt az állapotot, annál könnyeben fogod kézben tartani a dolgokat.

Harmadik lépés, hogy beépítesz úgynevezett engedélyező mondatokat magadnak. Ha például észreveszed magadon, hogy a maximalizmusod úrrá lesz rajtad, akkor mond magadnak: “Igényes vagyok a munkámra anélkül, hogy túlzott terhet vennék magamra.”Találj ki magadnak olyan mondatokat, amelyek feloldják benned a feszültséget, és segítenek továbblépni!

Érdemes a minta felismerésekor egy kis szünetet is tartani abban a cselekvésben, amit éppen végzel. Kicsit tereld el a figyelmed, gondolataid, majd ha már a stressz megszűnt, vagy jelentősen csökkent, akkor folytasd tudatosan, odafigyelve arra, milyen újfajta működéssel és megéléssel szeretnéd csinálni.

Melyek az újra és újra előbukkanó, hasonló történetek az életedben?

Figyeld meg, hogyan reagálsz ezekben a helyzetekben, és gondold végig, hogy mi vinne előrébb, és lépd meg azt legközelebb!

Például a zöldséges, akihez jársz, állandóan mogorva, és ez nagyon fel tud bosszantani. Beszólsz neki, megjegyzéseket teszel, „arcokat” vágsz. Mit tehetnél másképp? Mi lenne, ha kedves lennél annak ellenére, hogy ő khm… bunkó? Próbáld ki! Először, lehet, hogy nem változik semmi, vagy csak annyi, hogy nem húzod fel magad annyira, mint korábban.

Már ez is eredmény. De! Előbb-utóbb mindig hat a kedvesség. Az ő rossz kedve nem a te rossz kedved. Nem tudhatod, miért ilyen. Ne ítélkezz! Hagyd, hogy a lelki békéd hasson másokra! Tudod mi lesz? Egy idő után, ha meglát téged, felderül az arca, a legszebb árut fogja neked adni, és kedves lesz veled.

Szeretettel,

Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share