Oszd meg:
Share

Az újévi fogadalom jó dolog. Akkor, ha betartjuk. Ha azonban a cél irreális, vagy nincs elég motivációd, esetleg nem is akarod igazán elérni, akkor nem fog sikerülni.

Vajon mitől lesz motivációd? Mitől leszel nap, mint nap motivált?

Emlékszel Popeye-re, a Gumimacikra, és Asterixre? Popeye-nek ott volt a spenót, amitől erőre kapott. A Gumimacik megitták a gumibogyószörpöt, és ők is fürgék, erősek, gyorsak lettek. Asterix pedig megitta a csodaszert, amit a Varázsló készített neki, és azonnal legyőzhetetlenné vált. Mindegyikőjüknek volt valami erőt adó dolog, ami átsegítette őket a nehéz helyzeteken.

Neked mi a varázsszered? Mi az, ami erőt tud adni akkor is, ha úgy érzed nem fog menni? Vagy egyszerűen csak a lustaság, kényelmesség állna győzelemre?

Egy példa.

Szeretnél szuper formás, edzett testet. Dönthetsz úgy, hogy heti 1-2 alkalommal eljársz kondizni. Lehet, hogy feszesebb és edzettebb leszel egy év múlva, de ha inkább a fitness modellekre akarsz hasonlítani, vagy a kockahasú reklámszereplőkre, akkor ez kevés lesz. Akkor heti 6x kell elmenned kondizni, és egy pihenőnapod lehet, és még a táplálkozásodra is nagyon oda kell figyelned. Ehhez nem lesz mindig kedved. Ilyenkor van szükséged a varázsszeredre. Ami továbblendít. Ami segít a kitartásban.

Újra kérdezem: Neked mi a varázsszered?

Természetesen nem ételre gondolok, hanem valamire, ami fel tud tölteni téged erővel, kitartással, jó érzésekkel, motivációval. Gondolkodj el ezen, és keresd meg magadnak azt, ami megadja neked ezeket az érzéseket.

Egyik anyuka mondta nekem azt, hogy ő azért akar lefogyni, és azért akar minden nap sportolni, hogy a gyerekeinek példakép legyen. Büszkék lehessenek a csinos, fitt anyukájukra, és kövessék a példáját, szeressenek sportolni. Amikor nehéz hajnalban felkelnie, hogy elmenjen futni mielőtt a gyerekek felébrednek, akkor van egy fényképe a gyerekeiről, aminek a hátuljára ennyit írt: Példakép. Előveszi a képet, és összeszedi magát, és megy futni.

1. feladat: Keress Te is valamit az életedben, ami megadja ezt a lökést, és átlendít a holt ponton! Legyen neked is varázsszered!

2. feladat: Készíts egy listát arról, hogy miért akarod elérni a célod! A lista legyen olyan dolgokkal tele, amik izgalommal, és olyan érzésekkel töltenek fel, amikre, ha rágondolsz, rögtön egy pozitív állapotba kerülsz!

A céljaid eléréséhez sokat segít, ha nem aprózod el magad!

Inkább egy cél, amit betartasz, mint 10, amit nem! Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz! Azzal azonban minden nap! Igen, minden nap! Tegyél valamit minden egyes nap azért, hogy közelebb kerülj hozzá!

Nem kell minden lépést előre tudnod, azaz a teljes utat a célodig, de a következő lépést mindig tudd, és törekedj arra, hogy azt a legjobb úton módon és a legrövidebb idő alatt megvalósítsd! Aztán jöhet a következő lépés. Majd a következő! Bontsd olyan apróra a lépéseket, amennyire csak lehet, és értékeld, ha sikerült valamivel közelebb kerülnöd a célhoz!

Haladj így! Egyik lépés után a másik! Az nem baj, ha 2-3-4 lépést látsz előre, de mindig csak a következőre fókuszálj, és legyél elég rugalmas, ha változtatni kell a terveden!

A kérdés mindig ez: Hogyan érhetem el? Ha megvan a válasz, cselekedj!

Sokszor pont azon bukik meg a dolog ugyanis, hogy az ember nagy lelkesen készít egy tervet, amiről aztán kiderül, hogy nem tartható, vagy egyáltalán nem alkalmas arra, hogy elérje vele azt, amit akar. Ilyenkor elkedvetlenedik, és abbahagyja ahelyett, hogy újratervezné. Legyél te egy GPS! Nekem vezetés közben mindig azt mondja: Újratervezés! Újratervezés! 🙂 Vedd észre, ha nem jó irányba haladsz a terveddel, és írd át újra!

Még egy dolog! A fejlődés többnyire nem lineáris! Mikor úgy döntesz, hogy kimászol abból az állapotból, ahol vagy, és elindulsz a gödörből felfelé, akkor egy idő után számolnod kell a megtorpanással. Sőt! Akár még el is bizonytalanodhatsz! Tovább megyek, lehet, hogy vissza is csúszol egy kicsit a korábbi állapotba! Semmi baj, csak legyél tudatos!

Használd a varázsszered, és vedd elő a listádat, amikor szükséged van egy kis plusz erőre! A listádnál minden egyes pontjánál érezz bele abba az érzésbe, amit ha eléred a célod, megkapsz! Ha pedig kell, tervezd újra az utat, ami ahhoz kell, hogy elérd!

Legyél következetes a céloddal kapcsolatban, de az út legyen rugalmas!

Képes vagy rá!

Szeretettel:
Lili

Szólj hozzá!
Oszd meg:
Share